Moniottelut

Moniottelu koostuu useasta eri urheilulajista, joiden yhteistulos ratkaisee kokonaispisteet ja näinollen kilpailijan sijoittumisen. Yleisimmät moniottelutyypit ovat nykyaikainen viisiottelu, naisten ja miesten seitsenottelu sekä kymmenottelu.

Nykyaikainen viisiottelu koostuu viidestä keskenään hyvin erilaisesta lajista: miekkailusta, ammunnasta, vapaauinnista, esteratsastuksesta ja maastojuoksusta. Vuodesta 2008 lähtien ammunta ja maastojuoksu on ollut yhdistetty laji nimeltään ampumajuoksu. Ammunta tapahtuu elektronisella aseella. Viisiottelun kehitti olympialaisten isänä pidetty paroni Pierre de Coubertin. Nykyaikaisen viisiottelun lähtökohtana ovat 1800-luvun ratsuväen sotilaalle tärkeät taidot. Viisiottelu on ollut olympialaji vuoden 1912 Tukholman kisoista alkaen.

Seitsenottelussa on naisilla ja miehillä eri lajit. Kilpailut järjestetään yleensä kaksipäiväisinä, ja naisten ensimmäisen päivän lajeja ovat 100 metrin aidat, korkeushyppy, kuulantyöntö ja 200 m juoksu. Toisen päivän lajeja ovat pituushyppy, keihäänheitto ja 800 metrin juoksu. Vastaavasti miesten seitsenottelun ensimmäisen päivän lajit ovat 60 metrin juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö ja korkeushyppy. Toisen päivän lajit puolestaan ovat 60 metrin aidat, seiväshyppy ja 1000 m juoksu. Mielenkiintoinen seikka on, että 60 metrin matkaa ei yleensä juosta muuten kuin moniottelussa.

Kymmenottelu puolestaan koostuu kymmenestä yleisurheilulajista, jotka suoritetaan yleensä kahdessa päivässä. Miesten lajeina ovat 100 metrin juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, korkeushyppy ja 400 metrin juoksu. Toisen päivän lajit ovat 110 metrin aitajuoksu, kiekonheitto, seiväshyppy, keihäänheitto ja 1500 metrin juoksu. Naisten kymmenottelun lajit puolestaan ovat 100 metrin juoksu, kiekonheitto, seiväshyppy, keihäänheitto, 400 metrin juoksu ja toisen päivän lajit: 100 metrin aitajuoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, korkeushyppy ja 1500 metrin juoksu. Kymmenottelu on hyvin vaativa laji, ja yleisesti siitä saatua kultamitalia pidetään yhtenä arvokkaimmista urheilusaavutuksista. Edellä mainittujen moniottelujen lisäksi on muitakin hieman epävirallisempia moniotteluita, kuten esimerkiksi triathlon, joka on uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmä.